Звернення до ЄСПЛ: «лікбєз»

У нашому опитування щодо тем, які б ви хотіли розібрати докладніше ПЕРЕМОГУ ЗДОБУВАЄ «ПОРЯДОК ПОДЯННЯ ЗАЯВИ ДО ЄСПЛ».

Що ж таке Європейський суд з прав людини?

Це не просто 28000 кв.м., 535 офісних кімнат, Зала судових засідань на більш, ніж 300 місць та 800 000 годин будівництва та (хоча й це теж).

Це міжнародний судовий орган, якому підсудні усі спори, які виникають на територіях (юрисдикціях) країн, які ратифікували Конвенцію (розуміємо, про яку Конвенцію йдеться).

Розберемо, на що треба звертати увагу при взаємодії с ЄСПЛ, які є етапи руху заяви, як подавати заяву, чи обов’язково вирушати до Страсбургу та інші зворушливі питання.

1.      Заяви до ЄСПЛ подаються не у довільній формі, а оформлюються шляхом заповнення спеціального формуляру заяви. Він може заповнюватися українською мовою (чи не єдиний документ, який підчас провадження у Суді може заповнюватися мовою заявника).

2.      До ЄСПЛ можна звертатися за захистом своїх прав лише, коли Ви використали усі національні засоби правового захисту (тобто, подання скарг, заяв, пройшли усі судові інстанції). Про це вказується у заяві. Якщо Вами не було використано усі такі засоби захисту Ваших прав, потрібно вказати про це у заяві та викласти обґрунтування причин.

3.      До Суду може подаватися заява як індивідуально так й групою осіб (юридичні та фізичні особи). Крім цього, Ваша заява може бути подана проти однієї чи декількох держав, які ратифікували Конвенцію та своїми діями чи бездіяльністю порушили норми Конвенції (права, гарантовані нею) щодо Вас (заявників) особисто.

4.      Заяви та супровідні документи подаються у 6-місячний строк з моменту винесення остаточного рішення у національному суді.

5.      До Страсбургу приїздити не треба. Заяви та усі документи передаються поштою. Не треба подавати оригінали документів, вони будуть долучені до справи та вилучити їх буде неможливо. Документи, які додаються, мають бути викладені у хронологічному порядку, у гарному стані, пронумеровані.

6.      На стадії звернення не обов’язково мати юриста-представника, Ви можете подавати заяву особисто. Якщо ж Ви маєте таке бажання, то треба заповнити відповідні розділи у формулярі та бланк довіреності.

7.      Ви не оплачуєте будь-яких витрат, крім особистих. На пізніх стадіях можна звернутися до Суду із клопотанням про надання фінансової допомоги для оплати послуг юриста. До речі, ведення справи юристом є необхідним, коли про справу вже відомо державі та вона вже вступила до цієї справи, тобто на пізній стадії.

8.      Справи розглядаються у «письмовому провадженні», сторін та/або їх представників визивають у виключних випадках.

9.      Етапами розгляду скарг Судом є:визнання або невизнання скарги прийнятною, можливість укладання мирової угоди та розгляд по суті.

10.  Виконання рішень ЄСПЛ Україною є обов’язковим та передбачено спеціальним законом. Проте, звісно, виконувати їх ніхто «не біжить поперед батька». Контроль за виконанням рішень покладено на Комітет Міністрів Ради Європи.

Усім серцем сподіваємося, що Вам ці знання будуть в нагоді. Також, після цієї публікації починаємо цикл статей щодо винятково цікавих рішень ЄСПЛ. Слідкуйте за оновленнями.